25. marraskuuta 2023

Luonnonmukaisuudesta

Tässä talvitauon aikana olen lueskellut puutarhan luonnonmukaisuudesta. Kiinnostuin luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta kesällä 2022 ja sen jälkeen olen yrittänyt muuttaa ajatuksiani siitä millainen puutarha meillä on. Tätä aiemmin en kuitenkaan ole perehtynyt aiheeseen kovinkaan syvällisesti eikä mielessäni ole ollut selkeää toimintamallia siitä mitä oikeastaan olen tekemässä. Ensi vuonna aion pitkästä aikaa tehdä suuremman muutoksen puutarhassa luopumalla vähäisestä nurmikostamme. Lisäksi yhdestä kukkapenkistä pitää poistaa sinne laitettu juurimatto, joten nyt on hyvä aika mietiskellä ja suunnitella noin muutenkin puutarhan rakennetta.


Lokakuun lopussa tuli runsaasti lunta ja kaikkialla on ihmetelty puihin jääneitä lehtiä - niin minäkin. Koskaan aiemmin ei kirsikoissa tai riipparaidassa ole ollut näin paljon lehtiä siinä vaiheessa, kun lumet ovat sataneet. Aiheesta kirjoitettiin useampi lehtijuttu, joissa esitettiin epäilys, että lämpimän syksyn takia puutarhakasvien huono valmistautuminen talveen saattaa vaikuttaa ensi vuoden kasvuun ja satoon. Luonnonpuihin jäi osaan myös lehtiä, mutta noin pääsääntöisesti huomasi, että ne olivat paremmin valmistautuneita tulevaan talveen. Nyt kaikki lehdet ovat jo pudonneet, mutta vahingoilta ei voitu välttyä, kuten postauksen viimeinen kuva näyttää.

Alun perin ajattelin, että kirjoittelen tähän enemmänkin ajatuksiani puutarhan luonnonmukaisuudesta, mutta fakta on, että siinä tapauksessa koko postaus jää äkkiä tekemättä. Aikaa on kuitenkin näin talvikaudellakin rajallisesti. Lukemistani kirjoista laitoin itselleni muistiin muutamia pääkohtia:

Luonnonmukaisessa puutarhassa tärkeää: kerroksellisuus (maanpeittokasvit (juuret pinnassa), sipuli/mukulakasvit, köynnökset), varjoisuus, kestävä kehitys, kotimaiset luonnonkasvit, entisajan perinnekasvit, lahopuu, ei haravointia (ravinteiden kiertokulku), ei kuihtuneiden kukkavarsien leikkausta, vältä tasamaata, vesiaihe.

Haasteita aiheuttavat: väärät kasvivalinnat, liian avoimet alueet, paljon paljasta maata, "vihreä asfaltti" eli nurmikko.

Lehtien takia riipparaidan päälle kertyi lokakuun lopussa iso lumikasa, jota en tajunnut ajoissa ottaa pois. Lopputuloksena raita taittui kohti terassiaitaamme, mutta ei onneksi kuitenkaan katkennut. Tällä hetkellä pikkupuu on tuettuna kahdella puurimalla ja keväällä selviää miten raita toipuu.

28. lokakuuta 2023

Talvilepo

Puutarha on nyt saateltu hellästi talvilepoon. Osa ruukuista on tyhjennetty, pesty ja viety ulkovarastoon odottelemaan ensi kevättä. Isoimmat ruukut on tyhjennetty kasveista ja laitettu suojaan pressun alle. Kaksi ruukkua jäi taivasalle: toiseen on istutettu piparminttu ja toisessa on mäkimeiramia. Katsotaan miten kasvit tästä talvesta selviävät. Tänään hieman haravoimme, jotta sain siirteen perennojen suojaksi lehtiä. Samalla tuli laitettua ryhmäruusujen ja tänä kesänä uutena tulleen valkokirjavan villiviinin juurelle talvensuojaturvetta. Kyseisen turpeen levittäminen on aina yhtä arpapeliä: sanotaan, että se pitäisi laittaa, kun maa on jäässä, mutta ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun luulen talven kunnolla alkaneen, levitän turpeen ja sen jälkeen noustaan taas plus-asteille.

Talvensuojaturvetta ryhmäruusuille

Siirteen perennat peiteltiin lehdillä

Joskus aiemmin siivosin puutarhaa enemmänkin syksyllä, mutta tästä olen luopunut, kuten on ohjeistettu tekemään. Viime syksy taisi olla ensimmäinen, kun jätin oikeastaan lähes kaiken sikseen - ainoastaan kivetyksiä olemme siivonneet, koska niillä lehdistä ei ole mitään hyötyä. Kivetysten lehdet ovat päätyneet pensasaidan alle, nurmikolle tai etupihan metsikön puolelle. Joskus vein pihasta siivottuja lehtiä jopa kaatopaikalle, joka näin jälkeenpäin asioihin tarkemmin perehtyneenä hävettää. Nyt yritän pitää aineiden kierron mahdollisimman pitkälle omalla tontilla.

Metsäasteri

Kirsikan lehtien peitossa oleva tarhakylmänkukka

Pienimuotoiseen talvilepoon siirtyy myös tämä blogikin, kun näin loppuvuodesta puutarha-asiaa on vähemmän. Vuodenvaihteen jälkeen kirjoitettavaa onkin sitten aina sitä enemmän mitä lähempänä kevättä ollaan.

20. lokakuuta 2023

Syksyn alennusmyynnit

Olen vähentänyt omaa kuluttamistani todella paljon, sillä ei ole epäselvää, että nykyistä ylikulutukseen perustuvaa elämäntyyliä ei maapallo kovin pitkään kestä. Kuitenkin omaan valitettavasti tässä asiassa yhden heikkouden ja se liittyy juurikin kasveihin sekä puutarhatuotteisiin. Tässäkin asiassa olen yrittänyt parantaa tapojani, mutta jälleen sorruin ostoksiin, kun syksyn alennusmyynnit alkoivat. Puutarha sinänsä on tällä hetkellä täynnä, mutta ensi keväänä on tarkoitus luopua vähäisestä nurmikostamme ja tätä ennakoiden piti jotain hankkia:

Tarhakellukka 'Mrs J. Bradshaw'

Isotähtiputki 'Star of Love'

Lännenhirssi 'Prairie Sky'

Pensasmustikka 'Lucky Berry'

Näiden lisäksi siirteessä ovat punakärsämö 'Paprika', kivikkokäenminttu ja kurjenpolvi 'Jolly Jewel Purple'. Ruukkutalvetukseen lähti yrtti-iiso 'Rosie Posie', joka sai alkuperäisistä suunnitelmista poiketen kaverikseen kesällä ruukussa hyvin kasvaneen stevian.

Siirre tarkoittaa tällä kertaa kasvimaan tyhjiä istutuslaatikoita. Muualla ei tilaa ollut, joten katsotaan miten perennat talvehtivat tässä ratkaisussa.

8. lokakuuta 2023

Sadonkorjuu

Poikkeuksellisen lämmin syyskuu on ohi ja niin on myös kasvimaan kausi. Sadolla ei tänä vuonna juhlittu, mutta onneksi virheistään voi aina oppia ja kokeilla ensi kesänä uudestaan. Kirjoittelin elokuussa kasvimaan tilanteesta ja tällä viikolla keräsin palsternakkaa lukuun ottamatta kaiken muun sadon pois kasvimaalta.

Pilariomena 'Moskovskoje Oserelije'

Peruna 'Annabelle' oli ainoa, josta sain sellaisen sadon kuin pitikin. 'Nantes'-porkkanat menivät kaikki etanoille, 'Pariser Markt 5'-pikkuporkkanoita tuli uusintakylvöstä lopulta vain pari kunnollista. Punajuuret olivat kaikki niin pieniä, että saivat jäädä lannoitteeksi kasvimaalle. Palsternakkoja nostin kokeeksi kolme ja totesin, että niiden koko on hyvin kaukana kaupoissa myytävistä versioista. Kesäkurpitsoja tuli uskomattoman vähän. Sitruunakurkkuja sen sijaan tuli useampia, kun taas 'Tanja'-kaimakurkkuani sain tasan yhden, joka oli edes jossain määrin lähellä suositeltua poimintakokoa. Pavut epäonnistuivat tänä vuonna täysin, mutta tässä en kai ollut yksin, vaan muillakin tuntui olevan hankaluuksia saada pavut itämään kylmän kevään takia.


Mikä meni vikaan? Kylmälle keväälle ei voinut mitään, etanaongelmaa en osannut ennakoida ennen kuin oli liian myöhäistä ja lisäksi näköjään lannoitin kasvimaata aivan liian vähän. Ennen kauden alkua lueskelin Luomutarhuri-kirjaa, jonka avulla olen kasvimaatani toteuttanut ja siinä mainittiin, että monet viljelykierron ryhmät pärjäävät pitkälti peruslannoituksella ja osa ei välttämättä kaipaa edes sitä. Asiaa yhtään sen enempää ajattelematta yritin olla varovainen lannoituksen kanssa, kunnes jossain kohtaa loppukesästä tajusin, ettei minulla ole kasvimaalla sellaista kompostimultaa kuin kirjassa tarkoitettiin. Ei mikään ihme, että vihanneksia tuli niin vähän ja niin pieniä.

Hapankirsikka 'Suklaakirsikka'

Mustaherukka 'Pohjan Jätti'

Muualta puutarhasta satoa tuli paremmin. Tai no, omenoita sain pilariomenapuustani vain viisi, mutta tämä on linjassa aikaisempien vuosien kanssa. Vadelma 'Glen Coe' teki viime vuonna sellaisen sadon, että tänä vuonna tahti oli luonnollisesti vähän rauhallisempi, varsinkin kun vadelman versot paleltuivat pahasti keväällä. Makeakirsikka 'Stella' ja hapankirsikka 'Suklaakirsikka' tekivät molemmat jälleen hyvän sadon. Mustaherukka 'Pohjan Jätti' kärsi tänä vuonna halkeilevista marjoista, jonka epäilin johtuvan loppukesän sateista. Näiden lisäksi sain muutaman 'Aino'-mustikan, paljon sisällä kypsytettäviä 'Tiny Tim'-tomaatteja ja riittävän sadon paprikoita (tänä vuonna 'California Wonder' ja 'Padron') sekä chilejä ('Jalapeno' ja 'Naga Morich').

3. lokakuuta 2023

Pelargoniat talvetukseen

Olin nuorempana vahvasti sitä mieltä, että pelargoniat ovat tylsiä ja vanhojen ihmisten kukkia (niitä mummon ikkunan kukkia). Jossain vaiheessa kuitenkin kesäkukkaostosten joukkoon päätyi pelargoni ja se pääsi yllättämään hienolla kukinnallaan. Yhdestä pelargonista jatkettiin toiseen ja nyt lajikkeita on jo useampi. Kesäisin ne asustavat terassilla Biolanin kasvutikkailla. Viime ja tänä kesänä pelargonioiden seurassa tikkailla on ollut myös nandina.

Syyskuun lopun kukintaa

'Prinsesse Filippa'

Pelargonioiden ehdottomasti paras puoli on niiden kestävyys kuumana kesänä. Kesän helteet eivät ole saaneet niitä roikkumaan toisin kuin herkempiä kesäkukkia. Sen sijaan runsaat sateet pilaavat nopeasti kerrotuimmat kukinnot ja tänä vuonna syksyn kosteus näkyi pienimuotoisena homeongelmana. Aiemmin talvetin pelargoniat viileässä varastossa ikkunan alla, mutta tämä teki kasveista kovin huonokuntoisia ja osa myös kuoli talven aikana. Pari viime talvea pelargoniat ovatkin olleet olohuoneen kukkapöydällä eteläikkunalla ja Nelson Gardenin led-valojen alla. En anna niiden talven aikana kukkia ja hoito on ylipäänsä vähäistä, mutta kasvit ovat olleet huomattavasti paremmassa kunnossa kuin varastotalvetuksen aikana. Nyt talvetuskausi on taas alkanut ja pelargoniat tulivat sisälle viime sunnuntaina.

Pelargoniat sisällä

'Rosalinda'

Tällä hetkellä oletan tietäväni kahta lukuun ottamatta kaikkien pelargonioiden lajikkeet. Osan lajike on ollut myyntilapussa, osan olen selvitellyt netistä. On harmillista, ettei kesäkukkapuutarhoilla aina ole lajikenimet niin tarkasti esillä/selvillä.

'Appleblossom Rosebud'

Tuntematon tuoksupelargoni

18. syyskuuta 2023

Hotelleja hyönteisille

Tänä kesänä sain vihdoin ripustettua hyönteishotellit paikoilleen. Kaikki kolme päätyivät piha-aitaan: lapsen tekemä, entiseltä naapurilta adoptoitu ja kaupasta ostettu. Kaksi jälkimmäistä hotellia olivat alkukesän terassilla odottamassa sopivaa paikkaa ja siinä vaiheessa, kun yhä useampi putkilo alkoi sulkeutua ja ampiainen yritti tehdä pesän ostetun hotellin keskiosaan, totesin, että on aika sijoittaa hotellit jonnekin muualle. Ensin kuitenkin verkotin molemmat isot hotellit, jotta linnut eivät pääsisi nokkimaan muurattuja putkiloita auki ja syömään hotellivieraita.

Luontoliiton tapahtumassa tehty hyönteishotelli


Etupihalla onkin hieman toisen kokoluokan hyönteishotelli: muutama vuosi sitten rakennettu risuaita. Risuaita on ehdottomasti ollut yksi parhaita puutarhajuttuja, sillä siihen menevät sopuisasti kaikki pensasaidasta tulevat oksat ja muut risut. Aiemmin veimme nämä läheiselle kaatopaikalle, kun emme vielä tienneet paremmasta vaihtoehdosta. Risuaidan perustamisen ja myöhemmän laajentamisen jälkeen mietin hetken naapureiden reaktiota, mutta he ehdottivatkin, että jatkaisimme aitaa myös heidän osuudelleen etupihasta. Monet ovat hyötyneet risuaidastamme ja erityistä iloa tuo se, että usein sen lähellä näkee erilaisia eläimiä. Vain kerran olen nähnyt asuinalueellamme siilin ja silloinkin nimenomaan juuri risuaitamme luona.

14. syyskuuta 2023

Pieniä sieviä sieniä

Viime aikojen sateet ja kosteus on saanut sienet innostumaan. Myös puutarhassa on nyt aivan poikkeuksellisen paljon sieniä! Varsinkin ryhmätuhkelo on innostunut valtaamaan jopa käytävät. Aiemmin en ole kyseistä sientä mielestäni edes nähnyt puutarhassa. Pensasmustikoiden seurasta löytyy vuorostaan uurrepesäsieni, joka sekin on uusi tuttavuus. Molemmat mainitut sienet kuuluvat nähtävästi kupusieniin eli jotain yhteistä niillä on.

Ryhmätuhkelo


Uurrepesäsieni

12. syyskuuta 2023

Syksy saapui

Samalla tavalla kuin talvi yllättää joka vuosi autoilijat, tuntuu syksy yllättävän puutarhaharrastajan. Kausi on aina vähän kesken, kun jo illat pimenevät ja lehdet alkavat kellastua. Syksy myös tietyn pisteen jälkeen etenee hyvin nopeasti ja tänä aamuna ruukkukukkia kastellessa katselin kuinka koivun lehdet putoilivat vauhdilla pihatielle. Viime päivien lämmin sää on tuntunut lähes kesältä, vaikka totuus on, että omalla kohdalla puutarhakausi on aivan kohti ohi ja lepotilassa.

Auringonkukka sekoituksesta matalia lajikkeita

 Mökiltä tuotu vanha humala

Olen jo tyhjentänyt muutaman ruukun ja kasvihuoneessakin on enää vain tomaatit. Aiemmin olen yleensä tässä vaiheessa luopunut suurimmasta osasta kesäkukkia, mutta nyt osa on niin hyvässä kunnossa, etten pidä kiirettä. Kosmoskukat, daaliat, petunia ja marketta kukkivat hienosti. Etupihalla vuorostaan sateenkaaripalsami ja siniviuhka ovat yhä sen näköisiä, että kanervat saavat vielä hetken odottaa. Kylmenevät kelit saattavat tosin muuttaa tilanteen nopeastikin.

Daalia 'Strawberry Cream'

Syyshortensia 'Bobo' ja pallohortensia 'Pink Annabelle'

Mitään suurta syyssiivousta en puutarhassa tee. Tyhjentyneet ruukut vien varastoon, mutta isot ruukut saavat jäädä multineen pihaan talven ajaksi. Perennoita en juuri leikkaile ja ylipäänsä kaikki saa jäädä talven ajaksi niille sijoilleen. Linnut rakastavat pensasaidan kuorikatteen pöyhimistä käytävän kivien päälle ja tämän olen siivonnut - tässä olen huomannut lehtipuhaltimen varsin käteväksi, vaikka laite onkin äänekäs. Viime syksy oli ensimmäinen, kun päätin "unohtaa" puutarhan syyssiivouksen ja tästä päätöksestä toivottavasti oli iloa niin linnuille kuin erilaisille hyönteisille, joiden molempien toivon löytävän puutarhastani sekä ravintoa että suojapaikan.

Piparminttu

Loistokärhö 'Hagley Hybrid'

2. syyskuuta 2023

Kesän uutuudet

Tänä kesänä kokeilin yksivuotisista kasveista ensimmäistä kertaa edellisessä postauksessa mainittuja rusokkia ja huonemalvaa, malabarinpinaattia, kehäkukkaa, karviaiskoisoa, mykerösavikkaa ja  pioniunikkoa. Kasvimaan osalta uusia tuttavuuksia olivat palsternakka, punajuuri ja maissi. Pavuista, porkkanoista, avomaankurkuista ja kesäkurpitsoista kokeilussa oli uusia lajikkeita. Monivuotisista kasveista puutarhaan tuli täysin uutena mesimarja 'Pima' ja 'Susanna', purppurapunalatva, kaunopunahattu 'Magnus' ja villiviini 'Monham'.

Mykerösavikka

Kehäkukka 'Bronzed Beauty'

Pioniunikko 'Black Peony'

Malabarinpinaatista piti tulla iso köynnös, mutta kevään kylmissä kärsinyt kasvi jäi lopulta noin 15 cm pituiseksi. Kehäkukat sen sijaan kasvoivat hyvin, mutta kukinta tuntuu menevän todella nopeasti ohi ja alun jälkeen kukkien kokokin on ollut kovin pieni. Eivätkä kukat näytä yhtään siltä kuin myyntipakkauksessa. Pioniunikko oli kukintansa ajan hieno, mutta ei ehkä ruukkukasvina paras mahdollinen valinta. Mykerösavikka kasvoi alkuun kovin hitaasti, mutta nopeutti vauhtiaan kesän edetessä. Kukintojen sanottiin siinä maistuvan ahomansikalta ja näin todella jossain määrin oli. En kuitenkaan keksinyt mitään käyttöä pienelle määrälle kukintoja ja lehtiä, joten kasvi jäi lähinnä koristeelliseksi. Karviaiskoison satoa en ole vielä päässyt keräämään ja voi olla, ettei kasvi ehdi enää kunnolla tuottaa satoa, kun ei ole kasvihuoneessa.

Kesäkurpitsa 'Pic n Pic'

Malabarinpinaatti

Karviaiskoiso

Kasvimaalta olen kerännyt vasta pari punajuurta ja palsternakan suhteen ei vielä ole kiirettä. Maissia kasvatin vain koristetarkoitukseen, joten siitä en satoa edes odota eikä nykypaikassa onnistuisikaan. Porkkanoiden uuden lajikkeen 'Pariser Markt 5' kohtaloksi koitui etanat, avomaankurkut 'Tanja' ja 'Lemon' ovat kumpikin tehneet tasan yhden kurkun ja uusi kesäkurpitsalajike 'Pic 'n Pic' yrittää kovasti kukkia, mutta ei ole onnistunut tuottamaan yhtäkään kurpitsaa.

18. elokuuta 2023

Pölyttäjien suosikit

Jotkut puutarhan kasveista ovat selvästi enemmän pölyttäjien suosiossa kuin toiset. Tämän kesän yllättäjiä ovat valkoinen rusokki ja huonemalva, joita kumpaakaan en ole kokeillut aiemmin. Rusokki jää ehdottomasti kesäkukkavalikoimaani! Pienestä taimesta on kasvanut niin suuri, että olisi melkein täyttänyt ruukun yksinäänkin. Nyt sillä on seuranaan heliotrooppi ja vielä kukintaansa aloitteleva koreatörmäkukka. Huonemalvan yritän talvettaa ensi kesään - joko huoneenlämmössä tai viileässä varastossa. 

Näiden kahden lisäksi pölyttäjät suosivat jo mainittua heliotrooppia, kosmoskukkia, iisoppia, jättiverbenaa, mäkimeiramia, koreatörmäkukkia ja syyssyrikkää (erityisesti päiväperhoset). Sipulikukista kesällä kukkiva pallerolaukka aiheuttaa säpinää puutarhaan, mutta harmillisesti sen kukinta ei näillä lämmöillä kestä kovin kauan.

Rusokki ja violetti heliotrooppi

Huonemalva 'Elegans Princess'

Kosmoskukka 'Candy Stripe'


Iisoppi

Jättiverbena

Mäkimeirami

Syyssyrikkä 'Buzz Violet'

Koreatörmäkukka 'Lavender Blue'

Pallerolaukka