13. elokuuta 2023

Etanoita ja epäonnistumisia

Viime vuoden hyvistä kokemuksista innostuneena suunnittelin tälle kesälle kasvimaalle paljon enemmän istutettavaa. Sokeriherneet jätin suosiolla pois ja retiisit päätin kasvattaa ruukussa, tosin tämäkään ei lopulta vaikuttanut toukkien ilmestymiseen. Viljelykierron mukaisesti jokainen kasviryhmä vaihtoi istutuslaatikkoa ja lopulta tilanne näytti tältä:

Syksyllä olin jättänyt no dig-menetelmän mukaisesti kaikki sadonkorjuusta jääneet naatit ja muut kasvien osat maahan sekä lisännyt istutuslaatikoihin vielä puista pudonneita lehtiä. Lapsuudessa olin tottunut joka kevät käännettyyn ja siistittyyn kasvimaahan, joten uusien taimien istuttaminen talven jäljiltä vielä osittain maatumattomien kasvinosien joukkoon tuntui todella erikoiselta. Olin lisäksi nyt lukenut netistä, että porkkanat tulisi ehdottomasti harsottaa tuholaisten estämiseksi - asia, jota en ollut tehnyt viime vuonna. Kaivoin harsot esiin ja lopulta kevät kääntyi niin kylmäksi, että kasvimaan jokainen istutuslaatikko oli harson alla ja ajattelin, että suojattuina siemenet lähtisivät hyvin itämään. Kesäkurpitsan ja avomaankurkkujen kanssa opin läksyni viime vuodesta ja laitoin ne esikasvatukseen vasta toukokuun puolivälissä. Ulosistutus taisi lopulta olla lähempänä kesäkuun puoliväliä.

Koska kevät oli niin kylmä, jäi kasvimaan tarkkailu vähäiseksi ja kaikki tuntui lähinnä odottavan lämpöä. Jossain kohdassa totesin porkkanoiden itäneen ja seuraava havainto olikin pikkutaimien yllättävä katoaminen! Myös esikasvatetut samettikukat näyttivät jotenkin surkeilta ja tarkempi tutkiminen paljasti istutuslaatikoissa olevan runsaasti pieniä ruskeita etanoita, luultavasti peltoetanoita.

Etanoiden suihin katosivat kaikki porkkanan taimet ja ne napsivat osansa myös samettikukista, maisseista, auringonkukista ja pavuista. Rauhassa saivat olla peruna ja pääsääntöisesti myös punajuuri enkä palsternakan kohdalla ole ihan varma söivätkö etanat osan pikkutaimista vai eivätkö ne koskaan edes itäneet. Keräsin etanoita monena iltana: epäilen, että vanhat kasvintähteet ja harsotus olivat tehneet niille juuri täydelliset olot.

Etanoiden lisäksi pavut päättivät noin muuten heittäytyä hankaliksi eikä suorakylvöstä itänyt kuin yksi 'Maxi'. Tähän todennäköisesti vaikutti alkukesän kylmyys. Tein pavuille uusintakylvön, mutta siitäkään ei noussut kuin muutama 'Provider'. Auringonkukat, kesäkurpitsa ja avomaankurkut pitkään vain olivat, kunnes lisälannoitus ja vesisateet antoivat vihdoin vauhtia kasvuun. Maisseista en odottanutkaan saavani satoa, mutta ajatus niiden koristeellisuudesta kasvimaassa jäi pieneen kasvuun perunan seassa. Oikeastaan peruna onkin ollut ainoa, joka on kasvanut hyvin ja ilman ongelmia. Lajikevalinta tänä vuonna oli Annabelle, sillä viime vuonna kokeiltu Siikli suorastaan räjähti aina keitettäessä.

Pensaspapu 'Provider'

Peruna 'Annabelle'

Mutta kausi on yhä kesken, joten palaan kasvimaa-aiheeseen uudestaan, kun viimeiset sadot on kerätty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti