2. syyskuuta 2023

Kesän uutuudet

Tänä kesänä kokeilin yksivuotisista kasveista ensimmäistä kertaa edellisessä postauksessa mainittuja rusokkia ja huonemalvaa, malabarinpinaattia, kehäkukkaa, karviaiskoisoa, mykerösavikkaa ja  pioniunikkoa. Kasvimaan osalta uusia tuttavuuksia olivat palsternakka, punajuuri ja maissi. Pavuista, porkkanoista, avomaankurkuista ja kesäkurpitsoista kokeilussa oli uusia lajikkeita. Monivuotisista kasveista puutarhaan tuli täysin uutena mesimarja 'Pima' ja 'Susanna', purppurapunalatva, kaunopunahattu 'Magnus' ja villiviini 'Monham'.

Mykerösavikka

Kehäkukka 'Bronzed Beauty'

Pioniunikko 'Black Peony'

Malabarinpinaatista piti tulla iso köynnös, mutta kevään kylmissä kärsinyt kasvi jäi lopulta noin 15 cm pituiseksi. Kehäkukat sen sijaan kasvoivat hyvin, mutta kukinta tuntuu menevän todella nopeasti ohi ja alun jälkeen kukkien kokokin on ollut kovin pieni. Eivätkä kukat näytä yhtään siltä kuin myyntipakkauksessa. Pioniunikko oli kukintansa ajan hieno, mutta ei ehkä ruukkukasvina paras mahdollinen valinta. Mykerösavikka kasvoi alkuun kovin hitaasti, mutta nopeutti vauhtiaan kesän edetessä. Kukintojen sanottiin siinä maistuvan ahomansikalta ja näin todella jossain määrin oli. En kuitenkaan keksinyt mitään käyttöä pienelle määrälle kukintoja ja lehtiä, joten kasvi jäi lähinnä koristeelliseksi. Karviaiskoison satoa en ole vielä päässyt keräämään ja voi olla, ettei kasvi ehdi enää kunnolla tuottaa satoa, kun ei ole kasvihuoneessa.

Kesäkurpitsa 'Pic n Pic'

Malabarinpinaatti

Karviaiskoiso

Kasvimaalta olen kerännyt vasta pari punajuurta ja palsternakan suhteen ei vielä ole kiirettä. Maissia kasvatin vain koristetarkoitukseen, joten siitä en satoa edes odota eikä nykypaikassa onnistuisikaan. Porkkanoiden uuden lajikkeen 'Pariser Markt 5' kohtaloksi koitui etanat, avomaankurkut 'Tanja' ja 'Lemon' ovat kumpikin tehneet tasan yhden kurkun ja uusi kesäkurpitsalajike 'Pic 'n Pic' yrittää kovasti kukkia, mutta ei ole onnistunut tuottamaan yhtäkään kurpitsaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti