8. lokakuuta 2023

Sadonkorjuu

Poikkeuksellisen lämmin syyskuu on ohi ja niin on myös kasvimaan kausi. Sadolla ei tänä vuonna juhlittu, mutta onneksi virheistään voi aina oppia ja kokeilla ensi kesänä uudestaan. Kirjoittelin elokuussa kasvimaan tilanteesta ja tällä viikolla keräsin palsternakkaa lukuun ottamatta kaiken muun sadon pois kasvimaalta.

Pilariomena 'Moskovskoje Oserelije'

Peruna 'Annabelle' oli ainoa, josta sain sellaisen sadon kuin pitikin. 'Nantes'-porkkanat menivät kaikki etanoille, 'Pariser Markt 5'-pikkuporkkanoita tuli uusintakylvöstä lopulta vain pari kunnollista. Punajuuret olivat kaikki niin pieniä, että saivat jäädä lannoitteeksi kasvimaalle. Palsternakkoja nostin kokeeksi kolme ja totesin, että niiden koko on hyvin kaukana kaupoissa myytävistä versioista. Kesäkurpitsoja tuli uskomattoman vähän. Sitruunakurkkuja sen sijaan tuli useampia, kun taas 'Tanja'-kaimakurkkuani sain tasan yhden, joka oli edes jossain määrin lähellä suositeltua poimintakokoa. Pavut epäonnistuivat tänä vuonna täysin, mutta tässä en kai ollut yksin, vaan muillakin tuntui olevan hankaluuksia saada pavut itämään kylmän kevään takia.


Mikä meni vikaan? Kylmälle keväälle ei voinut mitään, etanaongelmaa en osannut ennakoida ennen kuin oli liian myöhäistä ja lisäksi näköjään lannoitin kasvimaata aivan liian vähän. Ennen kauden alkua lueskelin Luomutarhuri-kirjaa, jonka avulla olen kasvimaatani toteuttanut ja siinä mainittiin, että monet viljelykierron ryhmät pärjäävät pitkälti peruslannoituksella ja osa ei välttämättä kaipaa edes sitä. Asiaa yhtään sen enempää ajattelematta yritin olla varovainen lannoituksen kanssa, kunnes jossain kohtaa loppukesästä tajusin, ettei minulla ole kasvimaalla sellaista kompostimultaa kuin kirjassa tarkoitettiin. Ei mikään ihme, että vihanneksia tuli niin vähän ja niin pieniä.

Hapankirsikka 'Suklaakirsikka'

Mustaherukka 'Pohjan Jätti'

Muualta puutarhasta satoa tuli paremmin. Tai no, omenoita sain pilariomenapuustani vain viisi, mutta tämä on linjassa aikaisempien vuosien kanssa. Vadelma 'Glen Coe' teki viime vuonna sellaisen sadon, että tänä vuonna tahti oli luonnollisesti vähän rauhallisempi, varsinkin kun vadelman versot paleltuivat pahasti keväällä. Makeakirsikka 'Stella' ja hapankirsikka 'Suklaakirsikka' tekivät molemmat jälleen hyvän sadon. Mustaherukka 'Pohjan Jätti' kärsi tänä vuonna halkeilevista marjoista, jonka epäilin johtuvan loppukesän sateista. Näiden lisäksi sain muutaman 'Aino'-mustikan, paljon sisällä kypsytettäviä 'Tiny Tim'-tomaatteja ja riittävän sadon paprikoita (tänä vuonna 'California Wonder' ja 'Padron') sekä chilejä ('Jalapeno' ja 'Naga Morich').

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti