12. syyskuuta 2023

Syksy saapui

Samalla tavalla kuin talvi yllättää joka vuosi autoilijat, tuntuu syksy yllättävän puutarhaharrastajan. Kausi on aina vähän kesken, kun jo illat pimenevät ja lehdet alkavat kellastua. Syksy myös tietyn pisteen jälkeen etenee hyvin nopeasti ja tänä aamuna ruukkukukkia kastellessa katselin kuinka koivun lehdet putoilivat vauhdilla pihatielle. Viime päivien lämmin sää on tuntunut lähes kesältä, vaikka totuus on, että omalla kohdalla puutarhakausi on aivan kohti ohi ja lepotilassa.

Auringonkukka sekoituksesta matalia lajikkeita

 Mökiltä tuotu vanha humala

Olen jo tyhjentänyt muutaman ruukun ja kasvihuoneessakin on enää vain tomaatit. Aiemmin olen yleensä tässä vaiheessa luopunut suurimmasta osasta kesäkukkia, mutta nyt osa on niin hyvässä kunnossa, etten pidä kiirettä. Kosmoskukat, daaliat, petunia ja marketta kukkivat hienosti. Etupihalla vuorostaan sateenkaaripalsami ja siniviuhka ovat yhä sen näköisiä, että kanervat saavat vielä hetken odottaa. Kylmenevät kelit saattavat tosin muuttaa tilanteen nopeastikin.

Daalia 'Strawberry Cream'

Syyshortensia 'Bobo' ja pallohortensia 'Pink Annabelle'

Mitään suurta syyssiivousta en puutarhassa tee. Tyhjentyneet ruukut vien varastoon, mutta isot ruukut saavat jäädä multineen pihaan talven ajaksi. Perennoita en juuri leikkaile ja ylipäänsä kaikki saa jäädä talven ajaksi niille sijoilleen. Linnut rakastavat pensasaidan kuorikatteen pöyhimistä käytävän kivien päälle ja tämän olen siivonnut - tässä olen huomannut lehtipuhaltimen varsin käteväksi, vaikka laite onkin äänekäs. Viime syksy oli ensimmäinen, kun päätin "unohtaa" puutarhan syyssiivouksen ja tästä päätöksestä toivottavasti oli iloa niin linnuille kuin erilaisille hyönteisille, joiden molempien toivon löytävän puutarhastani sekä ravintoa että suojapaikan.

Piparminttu

Loistokärhö 'Hagley Hybrid'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti