8. kesäkuuta 2024

Mansikoita ja tomaattia

Olen aiemmin kasvattanut mansikoita vain huonolla menestyksellä. Tai siis kauniisti ne ovat kukkineet, mutta marjat ovat olleet surkean pieniä tai niitä ei ole tullut ollenkaan. Mansikka-amppelista pitivät sekä toukat että ampiaiset ja siirrettyäni kyseiset taimet etupihalle söivät myyrät ne talven aikana. Olinkin jo luovuttanut mansikoiden suhteen, mutta miettiessäni miten voisin vielä vihertää puutarhaa, päätin poistaa yhden käytävän marja-alueelta ja tehdä paikalle pienen penkin mansikoille. Paikka ei välttämättä ole ihan paras mahdollinen, mutta jos saan edes muutaman normaalikokoisen mansikan, olen onnistunut paremmin kuin aiemmin. Lajikkeiksi valikoitui 'Delizz' ja 'Mara de Bois'.

Tästä lähdettiin: kivet poistettu käytävältä

Grillipaikan vanhat liuskekivet toimivat nyt käytävänä

Etualalla 'Delizz' x 6 ja takana 'Mara de Bois' x 6

Lopuksi vielä olkikate

Mansikoiden lisäksi myös tomaatit ovat osoittautuneet hankaliksi. Kasvavat kivasti, mutta esimerkiksi viime vuonna tomaatteja tuli vain vähän ja niitäkin vähäisiä kypsyteltiin keittiön pöydällä. Tänä vuonna ei pitänyt enää laittaa tomaatteja, mutta siemeniä oli yhä, joten kylvettiin ne kaikki ja taimia tuli niin paljon, että osa oli pakko laittaa pois. Onneksi moni taimi löysi uuteen kotiin ja itselleni jäi vain kaksi 'Tiny Tim'-tomaattia, yksi 'Sweet Million' ja lajikkeeton oranssi tomaatti. Kasvihuoneisiin tomaatit eivät enää päässeet, vaan saivat täysin uuden paikan talon seinustalta, josta varmasti ei puutu valoa eikä lämpöä. Katsotaan miten tänä kesänä käy - jos tomaattisato on taas heikko, taidan suosiolla jättää niiden kasvattamisen muille.

Tomaatit uudella kasvupaikallaan

4 kommenttia:

  1. En ole mikään asiantuntija mutta sen olen huomannut, että tomaateille kannattaa laittaa todella suuret ruukut. Silloin ne kasvavat hyvin seinustallakin. Tomaatti tykkää tasaisesta kosteudesta ja se on helpompi järjestää, jos ruukku on tarpeeksi iso. Minulla on yleensä kaksi tomaattia halkaisijaltaan 40-senttisessä ruukussa, jossa on syvyyttäkin suunnilleen saman verran. Nuo sinun tomaattisi taitaisivat kaivata suurempaa multatilaa ja ehkä myös runsaampaa lannoitusta.
    Ilman kasvihuonetta tomaattien kasvatus on paljon säistä kiinni. Jonain vuonna onnistuu hyvin, toisena huonosti. Lajikekin vaikuttaa; jotkut eivät vain tee kunnolla satoa avomaalla. 'Sweet Millionia' en ole kokeillut mutta joskus muistaakseni oli yksi 'Tiny Tim'. Se taisi tehdä ihan hyvin satoa. 'Outdoor Girl' ja 'Maja' eivät sen sijaan ole onnistuneet, vaikka kummankin pitäisi sopia myös avomaalle. Kokeilemalla selviää, mitkä onnistuvat oman pihan olosuhteissa. Jos kiinnostaa käydä tutkimassa kokemuksiani, niin tästä linkistä löytyy viime kesän kooste:
    https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2023/09/tomaatit-kurkku-ja-chilit.html
    Blogista löytyy myös vanhempia postauksia aiheesta joko hakutoiminnolla tai tunnisteluettelon tomaatti-kohdasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä myöntää, etten ole kovin tarkkaan tutustunut tomaattien eri lajikkeiden eroihin ja kasvupaikkavaatimuksiin. :) 'Tiny Tim'-siemenpussi taisi päätyä meille alelaarista. Viime vuonna kasvattelin tomaatteja kasvihuoneessa, mutta erittäin mahdollista, että silloin juuri tuo ruukun koko vaikutti, koska meillä on vain pienet kasvarit terassilla. Nyt ruukut ovat isompia, 29 cm näytti olevan halkaisija. Katsotaan riittäisikö se. Tomaattiparat kärsivät keväällä heikosta kasvusta sisällä ja ulos päästyään paloivat heti auringossa, kun en vain kevätkiireissä ehtinyt katsomaan niiden perään. :D Nyt onneksi toipumaan päin.

      Kiitos linkistä, käyn katsomassa miten teillä meni tomaattien kanssa. Vinkit ja kokemukset ovat aina kullan arvoisia.

      Poista
  2. Voi ihanuutta, kuulostaa näiltä minun projekteiltani: kun tila loppuu kesken, otetaan käytävä käyttöön ja kuljetaan sitten vaikka laattoja pitkin. Kaikki, mitä kasvatan ruukuissa, laitan kasteluautomatiikkaan, jonka rakennan itse. Tomaatit saa siten pysymään todella tasaisessa kosteudessa, eikä tarvitse huolehtia kuin alusastian veden täyttämisestä. Kurkkaa tästä ohje.
    https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/06/vahan-napparampi-tapa-saada.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos tuosta linkistä! Tomaateille on juurikin tarkoitus tehdä jokin kastelujärjestelmä, koska jos helteet palaavat niin tuossa seinustalla kuivuminen on varmaa.

      Poista