Viime aikoina eteen on tullut paljon uutisia muovin vaikutuksista niin ihmisille kuin luonnolle. Olen myös itse entistä enemmän kyseenalaistanut muovin käyttöä omassa arjessa ja puutarhassa. Aiemmin en kuitenkaan erityisemmin ajatellut asiaa ja tämän myötä puutarhaani on päätynyt kaikenlaisia puutarhaan "suositeltuja" muovituotteita kuten katekankaita. Ehkä suurin herätys aiheeseen tuli, kun törmäsin juttuun, jossa haastateltiin biologi Leena Luotoa puutarhamyymälöiden muovituotteista.
Nyttemmin olen kiinnittänyt huomiota siihen mitä puutarhassani jo on ja mitä olen sinne laittamassa. Pääsääntöisesti olen aiemmin käyttänyt katekankaita, mutta yhden kukkapenkin alta löytyy juurimatto, joka oli tarkoitus poistaa jo viime kesänä. Asia kuitenkin jäi ja päätettiin lopulta siirtää tähän kevääseen. Katekankaita on neljän istutuslaatikon pohjalla, joista ainakin yhden muokkaan nyt keväällä. Haluaisin poistaa katekankaan myös muista kolmesta, mutta ongelmana on niissä kasvavat monivuosiset kasvit, joista vadelmia ja raparperia ei tee mieli kaivaa ylös. Grillipaikan alla oleva katekangas poistuu kätevästi grillipaikan vaihdoksen yhteydessä ja viime syksynä otin jo käytävien kankaat pois:
Nyt pääsiäisenä pohdin kovasti tulevan vesiaiheen rakennusmateriaaleja. Pihassani ei ole luontaista kosteikkopaikkaa ja alueena tämä on suhteellisen kivistä sekä paikoin hiekkapitoista. Olisi helppoa tehdä vesiaihe mustalla allasmuovilla tai mustalla valmisaltaalla, mutta en haluaisi kumpaakaan muoviviritelmää puutarhaan. Varsinkin ulkomailla lampia on toteutettu saven avulla ja tähän vaihtoehtoon päädyin itsekin talven aikana. Nyt kuitenkin lueskelin erästä suomalaista kirjaa, jossa hieman yllättäen oli mainittu savipohjaisen lammen toteutus ja siinä huomautettiin puiden juuriston voivan puhkaista savipohjan. En ollenkaan ollut ajatellut tätä riskiä, vaikka vesiaihe on tulossa juuri kirsikkapuiden väliin. Pääsiäisenä heräsin miettimään enemmän myös routimista, joka nyt näkyy selvästi siellä täällä: tätä ongelmaa ei välttämättä ole ulkomaisten lampien kohdalla. Totesin, että pelkkä savi ei millään riitä, sillä väliin on pakko saada jotain juurten ja roudan pitämiseksi hallinnassa. Joudun näin ollen tekemään jonkinlaisen kompromissin luonnonmukaisen ja keinotekoisen välillä, että saan veden oikeasti pysymään tulevassa pikkulammessani.
Mutta muovia puutarhassa toki on muuallakin kuin erilaisissa kankaissa ja harsoissa. Tarkkana saa myös olla, ettei tule viherpestyksi erilaisten bio/eko-etuliitteiden kanssa. Paras ratkaisu lienee muovin käytöstä luopuminen siellä missä se on mahdollista, sillä kuten linkittämäni jutun videossa sanottiin, on esimerkiksi katekankaiden käyttäminen rikkaruohojen estämisessä turhaa. Kaikenlaisten puutarhan muovipurkkien ja muiden muovitavaroiden käytöstä olen ajatellut luopua sitä mukaa, kun ne tulevat elinkaarensa päähän ja sitten miettiä taas tarkemmin millä niitä korvaan, jos millään. Onneksi kirjoista, blogeista ja sosiaalisesta mediasta voi poimia hyviä vinkkejä ja ideoita miten siirtyä kohti muovitonta puutarhaa.
Tärkeä aihe, johon mahdollisimman monen tulisi havahtua. Itselläni on myös työn alla muovien vähentäminen. Joissain paikoissa muovi helpottaa elämää todella paljon, toisaalla on ihan turhaa. Lavakauluksista poistin kaikki muovit muutama vuosi sitten, kivikkorinteen vanhan osan pohjalta lähtee juurimatto seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. Siihen laitettiin se, kun piti pitää vieressä oleva tuoksuvatukka kurissa, mutta sittemmin vatukka saatiin hävitettyä pois ja nyt juurimatto on turha.
VastaaPoistaSavipohjainen allas on ihan mahdollinen saada vettäpitäväksi mutta puiden juuret ja hiekkainen pohjamaa tuskin auttavat asiaa. Helpoiten se kai onnistuisi muutenkin savipohjaisella alueella ja jos lammen pohjalla olisi jo valmiiksi lähde. Lammikko tuo kuitenkin puutarhaan melkoisesti lisää elämää, mikä voi myös painaa vaakakupissa paljon.
Paljon olisi miettimistä, jos meinaisi kokonaan muovittoman puutarhan saada. Ehkä itse pyrin ainakin alkuun vähentämään kaikki turhat ja herkästi hajoavat (kuten halvat harsot) pois ja valitsemaan pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita.
Itse laitoin juurimaton norjanangervon takia, kun epäilin, että kasvattaa kukkapenkin täyteen juuriversoja, mutta nykyään angervo on jo vaihtunut maltillisempaan aitakasviin eikä juurimatolle täälläkään ole enää tarvetta.
PoistaPuutarhojen muoveista tulisi ehdottomasti puhua enemmän, varsinkin niistä, joita laitetaan suoraan maaperään.
Kiitos tuosta Leenan linkistä, en ollut nähnyt sitä aiemmin. Muovi on vaikea asia, kuten Minnakin tuossa toteaa. Toisaalta tosi hyvä ja toisaalta tosi huono materiaali. Itse ajattelen, että sen kanssa pitää olla järki päässä ja toimia vastuullisesti silloin, kun sen käyttö on perusteltua. Mikromuovia on nykyään ihan kaikkialla jo, joten siitä ei enää pääse kukaan meistä eroon, valitettavasti.
VastaaPoistaMikromuovilta ei tosiaan enää voi mitenkään välttyä, saa nähdä millaiset vaikutukset sillä tulee myöhemmin olemaan eri eliöihin. Onneksi tietoisuus kuitenkin lisääntyy koko ajan ja erilaiset vaihtoehdot kiinnostavat entistä enemmän. :)
Poista