27. tammikuuta 2024

Tulevan kauden suunnittelua

Joulusta selvitty ja kohta jo tammikuustakin. Puutarha on uinunut välillä suurenkin lumikerroksen alla kaikessa rauhassa, mutta sisällä olen jo aloittanut sekä siemenvalikoiman läpikäymisen että puutarhan tulevan kauden suunnittelun, sillä tavoitteena on muun muassa nurmikon vähentäminen lähes olemattomiin ja vesiaiheen rakentaminen pihaan (tai ainakin sen yritys!).

Nuotiopaikalle ei päässyt, joten laitoimme tulet omaan pihaan

Varsinaista viljelysuunnitelmaa en ole vielä tehnyt, mutta olen kuitenkin jo vilkaissut mitä ja mihin aikaan viime vuonna kylvin. Vuosi sitten itämään laitettiin ensimmäisenä chilit ja paprikat, joilla liikenteeseen lähdetään tänäkin vuonna. Chilien kasvatus ei varsinaisesti ole oma projektini, mutta ainakin 'Jalapeño' ja 'Padron' ovat kylvölistalla. Viime vuonna ensimmäistä kertaa kokeilussa ollut 'Padron' oli itselleni pettymys siinä mielessä, että vaikka enemmistön paprikoista piti olla suhteellisen mietoja, olivat ne kyllä itselleni aivan liian tulisia. Paprikoista kasvatukseen lähtee uutena 'Snacking Purple' ja ehkä 'California Wonder', joka kasvatettiin jo viime vuonna. Seuraavat kylvöt ovatkin sitten todennäköisesti vuorossa vasta maaliskuussa.


Minun ei pitänyt ostaa enää lisää siemeniä, mutta loppuvuoden alennusmyynneissä sorruin taas ostamaan kaikki yläkuvassa olevat siemenpussit. Oikeastaan ainoa, jota todella halusin on ylärivin oikeassa reunassa oleva koristeporkkana 'Dara', mutta jostain syystä ostoskoriin päätyi muutakin... Alemmassa kuvassa ovat kaikki kaapista löytyvät siemenpussit - kompaktisti järjesteltynä.


Puutarhan osalta olen piirrellyt paperille suunnitelmaa siitä millaisia muutoksia keväälle olisi tulossa. Aiemmin mainittujen asioiden lisäksi haluaisin poistaa yhden kulkukäytävän ja istuttaa sen tilalle mansikoita, muokata yrttien istutuslaatikkoa ja kaivaa juurimaton yhdestä kukkapenkistä pois. Grillipaikka pitää myös siirtää pois kirsikoiden alta, jotka ovat kasvaneet niin, ettei grillaaminen niiden alla oikein enää toimi. Grilli luultavasti siirtyy terassin viereen, joka tarkoittaa, että riipparaidalle ja muutamille perennoille on löydettävä uusi paikka. Tämä ei sinänsä ole ongelma, kun nurmikon poistuessa tilaa tulee olemaan runsaasti riippuen tosin siitä minkä kokoinen vanhan grillialueen paikalle tulevasta vesiaiheesta lopulta tulee. Yllättävän paljon isoja suunnitelmia puutarhaan, jonka väitin jo toissakesänä olevan valmis. 



Myös risuaita on hautautunut lumeen

2 kommenttia:

  1. Löysin sattumalta blogiisi ja olisin liittynyt lukijaksi mutta sinulla ei ole sitä painiketta . Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun pihahommat on vähissä postaan sisustuksesta ,käsitöistä ja leipomisesta .käy kurkkaamassa minunkin plogia jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin .
    Sinullahan on siellä sienen pussi poikineen . Minä en ole pystynyt vielä suunnittelemaan mitään kylvöjä . Perennoja en kylvä ja hyötykasvit mitä kylvään saa vielä odottaa .
    Toivottavasti minulla on kasvihuone ensi keväänä sitten onkin ihan eri jutut kylvöjen suhteen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Täytyykin katsoa, jos saisin lisättyä lukupainikkeen tähän blogiin. Vielä en ole itsekään kylvänyt kuin tekstissä mainitut paprikat ja bonuksena koisot, mutta niin nopeasti tämä alkuvuosi taas tuntuu menevän, että kohta on aika jo suunnitella maaliskuun kylvöjä. :)

      Poista