24. helmikuuta 2024

Ensimmäiset pikkutaimet

Tämä on se hetki, kun talvi alkaa tuntua pitkältä ja kevättä odottaa yhä enemmän. Ensimmäiset pikkutaimet ovat jo kasvamassa, kausivalot ulkoa on sammutettu, koiralta trimmattu turkki lyhyemmäksi ja toisesta etupihan ruukusta tyhjensin pois syyskasvit. Onneksi viime vuonna tajusin viimein jättää syyskasvit istuttamatta ja vain nostelin ne ruukkuun, joten pois ottaminen oli huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Maaliskuussa alkaa virallinen kevään odotus, vaikka todennäköisesti tiedossa on epätoivoisia hetkiä, kun lunta vihmoo vaakatasossa. Mutta toisin kuin tammikuussa sen tietää kohta sulavan pois ja kevään olevan päivä päivältä lähempänä.

Helmikuun 2.päivä kylvettiin chilipaprika 'Padron', paprikat 'California Wonder' ja 'Snacking Purple', karviaiskoiso ja mansikkakoiso. Näistä mansikkakoiso on ainoa, joka ei ole juurikaan itänyt (tänä aamuna näkyi yksi pieni hento taimi!),  kun taas Padronin itävyys oli 100 % (omat siemenet viime vuodelta). Seuraavaksi vuorossa on koristeporkkana 'Dara', tomaatti 'Tiny Tim', basilikat 'Cinnamon', 'Balkon Star', puna- ja isolehtinen sekä timjami. Timjamin ja isolehtisen basilikan siemenet ovat sen verran vanhoja, että nähtäväksi jää onko niissä minkäänlaista itävyyttä. Tällä hetkellä pikkutaimet ovat vielä asustelleet keittiön pöydällä, mutta niille pitäisi raivata tilaa olohuoneen ikkunan edestä, kun vain keksin mihin sijoitan talvehtimassa olevat pelargoniat. Keittiön pöydällä olisi seuraavaksi tarkoitus kasvatella retiisin ja herneen versoja, 'Venetia'-rukolaa ja kreikkalaista krassia.

Jonkin verran olen jo tehnyt viljelysuunnitelmaa kesälle ja suunnitellut mitä kasvimaalla tänä vuonna yritetään kasvattaa. Ruukkujen osalta kaikki on ihan alkutekijöissään, mutta ei toisaalta vielä ole kiirekään. Tälle vuodelle olen asettanut itselleni hyvin tiukan rajan puutarhaostoksille. Idean sain viiden vaatteen ostohaasteesta, johon osallistun nyt toista vuotta. Koska myös puutarhatuotteisiin liittyy paljon ylikuluttamista ja turhia tarpeita, asetin itselleni kymmenen kasvin/muun puutarhatuotteen (siemenet, ruukut, lannoitteet, tms.) ostorajan. Tämä tarkoittaa, että nyt pitää keksiä muita ratkaisuja kuin kaupasta ostaminen. Hyvin paljon tulen täyttämään ruukkuja omilla kasvatuksilla ja hyödyntämään luonnon tarjontaa enkä esimerkiksi voi "tuhlata" kasvikiintiötäni lyhytaikaisiin tuotteisiin kuten narsisseihin, jos haluan lähempänä kesää ostaa paikallisilta puutarhoilta hyötykasveja tai kesäkukkia. Kuten aiemmin mainitsin, kasvit ja puutarhatuotteet ovat olleet kuluttamisen suhteen heikkouteni, joten tämä vuosi tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen yritys muuttaa omia tapojaan ja opetella elämäntyyliä, joka ei perustu jatkuvalle kuluttamiselle - puutarhassakaan.

4 kommenttia:

  1. Puutarhaharrastus voi tosiaan olla kallista tai halpaa. Kaikki riippuu omista valinnoista ja jaksamisesta. Rahalla saa kaikkea ja halvalla saa, jos on jaksamista tehdä itse. Keskitiellä kulkeminen ei ole aina helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän tuo on. Paikallisten puutarhojen kotimaisissa valikoimissa on kyllä erittäin hyviä taimia, jos ei itse jaksa esikasvattaa ja haluaa valmista nopeasti. Muistan vielä hyvin sen ajan, kun olin valmis luopumaan kaikista siemenistä, koska kaupasta sai niin paljon parempia kasveja. Nyt taas mennään vähän toiseen ääripäähän tämän haasteen kanssa, mutta onneksi on tällä kertaa kasvivalot. :D

      Poista
  2. Taimipuuhat tuntuvat nyt keväisiltä. Itsekin tulee ihastelua uutta kasvua. Hienosti ovat taimesi kasvamassa. Minun tulee nykyään käytettyä rahaa lähinnä vain puutarhaan ja kasveihin, kaikesta muusta on helppo säästää. Onneksi nyt on jo sellainen elämäntilanne (lapset ovat aikuisia), että voi valita tämän harrastuksen. Toki järkevä kannattaa olla ja hyödyntää kierrätystä jne.
    Olen mm. huomannut, että perennapurkit ovat vahvoja ja käytän niitä taimikasvatukessa vuosi toisensa perään aina uudelleen.
    Iloa kevääseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen myös hyödyntänyt vanhoja pestyjä purkkeja ja nyt nappasin käyttöön puolisolta jääneitä einesastioita. Hyvin paljon puutarhakaupoissa myydään kaikenlaisia muovipurnukoita esikasvatukseen, joita ei oikeastaan tarvitse. Varsinkin Instagramin puolella on ihania ideoita. :)

      Poista