12. elokuuta 2023

Kasvimaaprojekti

En ole koskaan ollut erityisen innostunut kasvimaasta, kunnes viime vuonna maailmantilanne sai minut yhtäkkiä ajattelemaan asiaa. Omavaraisuus alkoi kiinnostaa, vaikka näillä neliöillä ei kovin suuriin satoihin päästä. Hetken harkitsin jopa oman viljelypalstan hakemista, mutta tässä ajankäytön realiteetit tulivat vastaan. Omassa pihassa oli onneksi vielä tilaa ja mittailujen jälkeen totesin, että voisin saada kaavailtuun paikkaan mahtumaan neljä istutuslaatikkoa. Perinteinen kasvimaa ei nimittäin koiran takia onnistuisi, kun taas istutuslaatikoilla olisi helppo rajata selkeä alue, johon koira ei saisi kulkea. Kasvimaan paikka ei ollut paras mahdollinen, sillä varsinkin lähempänä pensasaitaa olevat laatikot tulisivat välillä olemaan varjossa, mutta muuallekaan en voinut kasvimaata tehdä. Viime keväänä aloitettiin kasvimaaprojekti heti, kun maa oli muokattavissa.


Alueelta poistettiin ensin nurmikko, sitten mittailtiin istutuslaatikot täytteineen paikoilleen ja lopuksi katettiin käytävät kivillä. Kasvimaalla olen pyrkinyt käyttämään no dig-menetelmää. Istutuslaatikoihin laitettiin pahvit pohjalle, sitten oksia, alkuperäinen maa-aines, hevosen lannalla aktivoitua biohiiltä ja lopuksi multaa. Suunnittelin kasvimaalle neljän vuoden viljelykierron kasveineen: I papuja/herneitä, II kurpitsaa/kurkkua, III perunaa ja IV porkkanaa/muita juureksia. Kylvöjen ja taimien istutuksen jälkeen katoin istutuslaatikot Kekkilän Kasvimaakatteella (en perunoita multauksen takia).





Viime vuosi kasvimaalla onnistui aloittajaksi hyvin. Saimme sopivasti perunoita, porkkanoita ja papuja. Sokeriherneitä tuli, mutta niitä ei syönyt kukaan. Retiisit sen sijaan ovat maistuneet hyvin toukille jo useamman vuoden ajan. Kesäkurpitsa kärsi kylmästä keväästä kuten myös avomaankurkut, jotka lopulta kuolivatkin kylmään maahan. Vaihtotaimet kaupasta lähtivät kasvuun ja saimme muutaman kurkun, jotka olivat todella maistuvia. Harmi vain, etten tiedä kyseisen avomaankurkun lajiketta. Luonnonmukaista torjuntaa varten kasvimaalla oli samettikukkia siellä täällä.



2 kommenttia:

  1. Meillä olisi myös haaveena myös hyötypuutarhan perustaminen mökille. Omavaraisuus kiinnostaisi myös, mutta ei meilläkään hirveästi neliöitä ole. Hyvä vinkki, että istutuslaatikoiden alla voi käyttää myös pahvia pohjalla, olin ajatellut harsoa. No dig-menetelmä kuulostaa myös mielenkiintoiselta eli maa-aines tulee vaan siihen pahvien ja oksien päälle, lannoitus ja lopuksi multa. https://www.jt-pajunen.fi/maa-aines

    VastaaPoista
  2. Pahvi on tosiaan hyvä, kun käyttää puhdasta pahvia ilman esimerkiksi teippejä tai niittejä. Pienillä neliöillä ei mahdottoman suuria satoja kasvatella eikä ole mitään missä isompia määriä edes säilyttäisi. Vähän jo harkitsin maakuopan kaivamista, mutta ei kerta kaikkiaan ole ainakaan juuri nyt paikkaa sille.

    VastaaPoista