9. heinäkuuta 2024

Kesäkuulumisia

Toukokuisen ahertamisen jälkeen olen ottanut puutarhassa nyt rennosti. Toki helteillä on pitänyt kastella, kesäkukkia nyppiä (parasta hommaa) ja vesiaiheesta puhdistaa pois siihen kertyvää kasvimateriaalia.  Eilen vaihdoin vesiaiheen veden, joka oli kovin samentunut ja täynnä hyttysentoukkia. Vanha vesi päätyi kasteluun, mutta lähtökohtaisesti haluaisin veden pysyvän kunnossa ilman vaihtoja. Vielä en kuitenkaan ole löytänyt sopivia vesikasveja, vaikka olen aiheen tiimoilta hieman selaillut kasvivalikoimaa.

Harsokukka on ollut kestävyydellään positiivinen yllätys

Kerrottu petunia ja tarhaverbena

Tällä hetkellä puutarhassa riittää kirvoja ja uutena tuttavuutena kirppoja, mutta esimerkiksi leppäkerttuja ja pölyttäjiä on kovin vähän. Ensimmäisiä en ole nähnyt omassa pihassa yhtäkään tänä kesänä. Netistä lueskelin, että kevään vaihtelevat säät saattaisivat olla yksi syy tähän tilanteeseen.

Koreakärsämö 'The Pearl' ja kirvat

Tuoksupielikki ja kirpat

Puutarhoilta ostetut kesäkukat kukkivat kiitollisesti vaihtelevista ilmoista huolimatta ja vähitellen satoakin alkaa kertyä. Sain tälle vuodelle jopa kaksi retiisiä, joita kukaan muu ei ollut ehtinyt maistella. Miten voikin retiisien kasvattaminen olla haastavaa! Pari vuotta olen kokeillut ruukkukasvatusta, ehkä ensi vuonna siirryn taas kasvimaalle, mutta harsotuksen on kyllä oltava läpäisemätön. Muuten olen kerännyt paprikaa ('Snacking Purple' on ulkonäöllisesti kiva, mutta maku aika mitäänsanomaton), yrttejä, salaattia, mangoldia, lehtikaalia (kunnes kirpat ilmestyivät) ja mustaherukoita. Yrttispiraali on ollut suuri lasten suosikki alusta asti, kun sieltä on saanut vapaasti käydä hakemassa naposteltavaa. Tällä viikolla olen pakastanut persiljaa ja timjamia sekä kuivannut tilliä, suklaaminttua ja mäkimeiramia. Myös chileistä on tullut satoa, mutta niiden käsittelyyn ja syömiseen en ole itse puuttunut (jostain syystä jopa suhteellisen miedoksi mainittu 'Padron' on meillä yllättävän tulinen).

Ne kaksi retiisiä paloina

Paprika 'Snacking Purple'

Kohta edessä on reilun viikon kesäloma pohjoisessa, joka on aina yhtä jännittävä vaihe kasvien pärjäämisen suhteen. Onneksi naapuri on luvannut käydä kastelemassa ruukkuja ja toivottavasti taivaaltakin tulisi välillä vettä (tällä hetkellä näyttää kyllä, että lämpötilat taas nousevat melkein helteelle).

Pikkupetunia tai itselleni tutummin miljoonakello

Blogin yläkuvassakin viihtyvä jättiverbena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti