12. elokuuta 2024

Daaliat

Daalian juurakoita on tullut talvetettua jo monta vuotta ja joka kevät lupaan, etten osta niitä enää. Viimeistään alennusmyyntien aikaan nämä lupaukset kuitenkin unohtuvat. Nyt yritin olla tarkkana, että jokaisella daaliallani olisi nimikyltti tallessa ja tämän takia pari viime vuotista, suht huonokuntoista, juurakkoa sai mennä kompostiin.

'Topmix White'

'Topmix Purple'

'Strawberry Cream'

'Polka'

'Lady Kate'

10. elokuuta 2024

Samettikukkia

Tänä vuonna samettikukkia on ollut vähän joka paikassa. Alun perin niitä tuli kasvatettua lähinnä kasvimaata varten, sillä en erityisesti pidä keltaisesta/oranssista väristä. Huomasin myös, että kaupasta ostetut samettikukat ovat pieniä homepalloja, kun itse kasvatetuista tulee isoja ja ilmavia. Omissa samettikukissa kuihtuneet kukinnot tuntuvat häviävän ihan huomaamatta kasvin sekaan, kun taasen kaupan kukista ne on leikattava tai muuten ainakin saa helposti homehtuneen samettikukan.

Kasvimaan samettikukat

Alkukesästä laitoin pienen taimen hunajamarjojen sekaan ja nyt tilanne on tämä

2. elokuuta 2024

Kasvupyrähdys puutarhassa

Heinäkuun puolenvälin tienoilla vietimme lähes puolitoista viikkoa kesälomareissulla pohjoisessa. Matkan aikana katselin puhelimesta, että kotikulmilla taisi sataa melkoisesti vettä ja naapuri kertoikin, että kastelun sijaan oli joutunut kaatelemaan ylimääräisiä vesiä pois kasvien aluslautasilta. Kotiin palatessa vastassa oli huikea näky, kun koko puutarha oli suorastaan ryöpsähtänyt kasvamaan! Kotoa lähtiessä olin harmitellut muun muassa kasvimaan huonoa kasvua, mutta palatessa en enää kunnolla päässyt kävelemään istutuslaatikoiden välissä, kun lehdet peittivät käytävät.

Apilat ovat kasvaneet valtavasti ja daaliat aloittivat kukinnan

Tulihan niitä tomaatteja! 'Sweet Million'-lajike on nimensä mukaisesti makea

Toisaalta sateet ja kostea ilma ovat aiheuttaneet sen, että kesäkukat alkavat vähitellen olla entisiä. Viimeiset orvokit ja rusokki siirtyivät kompostiin. Viime vuonna valkoinen rusokki oli erinomainen kukkija, mutta nyt en keväällä löytänyt kasvin valkoista versiota, vaan tyydyin oranssiin, joka ei ollut yhtään niin kestävä. Myös petuniat ovat enemmän tai vähemmän härmäisiä ja poutapilvi sekä harsokukka alkavat näyttää kärsineiltä. Ensimmäiset ruukut odottelevatkin jo pesua ennen niiden siirtämistä varastoon talveksi. Tuntuu jotenkin hassulta, kun vastahan hain ko. ruukut esille.

Näkymä kasvimaalle

Loistokärhö 'Piilu'

Ruohosipulia lukuun ottamatta yrtit ovat kasvaneet hienosti